Ramai Setuju Apabila Mufti Perlis Mahu Hukuman M4ti Ke Atas Pemandu M4buk Yang Menyebabkan Kem4tian

Ramai Setuju Apabila Mufti Perlis Mahu Hukuman M4ti Ke Atas Pemandu M4buk Yang Menyebabkan Kem4tian

Satu hu kuman yang teramat berat hendaklah diberikan kepada sesiapa yang menyebabkan kec3deraan apatahlagi kem4tian anggota PDRM atau selainnya yang sedang bertugas untuk kepentingan awam di jalanraya. Ar4k ternyata telah memus nah banyak nyawa dan harta.

Pemandu mabuk yang menyebabkan kem4tian anggota keselamatan patut dipertimbangkan untuk hu kuman m4ti atau penjara seumur hidup serta s3bat. Tiada alasan untuk meringankan hu kuman. Jika dibiarkan, nyawa insan-insan yang sedang berbakti kepada negara dengan mudah dir4gut oleh ‘kaki m4buk’.

Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri Zainul Abidin atau lebih dikenali sebagai Dr. MAZA berkata, kerajaan perlu mengenakan hu kuman berat kepada pemandu m4buk. “Satu hu kuman yang teramat berat hendaklah diberikan kepada sesiapa yang menyebabkan kec3deraan apatah lagi kem4tian anggota PDRM atau selainnya yang sedang bertugas untuk kepentingan awam di jalanraya.”

Jelas beliau dalam satu kenyataan hari ini. Beliau turut mencadangkan hu kuman m4ti dikenakan terhadap pemandu m4buk yang menyebabkan kem4tian. “Ar4k ternyata telah memus nah banyak nyawa dan harta. Pemandu m4buk yang menyebabkan kema4tian anggota keselamatan patut dipertimbangkan untuk hu kuman m4ti atau penjara seumur hidup serta sebat.

Tiada alasan untuk meringankan hu kuman. Jika dibiarkan, nyawa insan-insan yang sedang berbakti kepada negara dengan mudah dir4gut oleh ‘kaki m4buk’.”

Seorang anggota polis yang bertugas di sekatan jalan raya di lebuhraya LEKAS m4ut setelah dil4nggar oleh sebuah kereta disyaki dipandu oleh pemandu di bawah pengaruh alkohol.

Dalam kejadian jam 3 pagi itu, m4ngsa, Koperal Safwan Muhammad Ismail yang juga anggota polis Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang m4ut di tempat kejadian. Insiden pem4ndu m4buk menyebabkan kemalangan pada musim PKP ini meningkat kepada 5 kes, dan ini merupakan kes pertama yang mer4gut nyawa anggota barisan hadapan.

Ketua Polis Negara dalam satu kenyataan hari ini mahu hu kuman maksimum dikenakan terhadap pemandu m4buk yang menyebabkan kem4tian anggota beliau. “Tindakan undang-undang akan diambil terhadap pemandu berkenaan. Saya berharap, dia akan dikenakan hukuman maksimum atas perbuatannya sebagai pengajaran supaya tidak berulang lagi.“ kata beliau lagi.

sumber: Jumpa Kat Mahkamah majalah harian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*