KISAH AZAZIL SANGAT MENGINSAFKAN

KISAH AZAZIL SANGAT MENGINSAFKAN

Tahukah anda? Makhluk yang paling Alim. Dialah Yang Kuat Beribadah. Akan Tetapi, akhirnya Menjadi Makhluk yang paling hina Disisi Allah S.W.T ?

KISAH AZAZIL

Sangat menginsafkan.Sebelum jadi iblis,namanya Azazil,pernah menjadi ketua para malaikat.

اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّدٍ

 

Sebelum dikutuk menjadi iblis Azazil merupakan hamba Allah yang sentiasa taat dan patuh mengerjakan perintah-Nya. Namun sejak peristiwa penciptaan Nabi Adam as, Azazil menentang untuk bersujud kepada Adam yang akhirnya dikutuk menjadi iblis.

Sebelum zaman dimana manusia diciptakan, dunia ini dihuni oleh bangsa jin yang pada ketika itu rakus membuat kerosakan di atas muka bumi. Diantara golongan jin ini terdapat salah satu darinya yang sangat soleh dan taat pada Allah sehingga Allah menaikkan darjatnya menjadi panglima seluruh malaikat Allah.
Azazil merupakan dari bangsa jin yang paling soleh dan taat. Diriwayatkan ketika disuruh bersujud kepada Allah, Azazil akan bersujud selama 1000 tahun.

Keadaan bumi yang dihuni golongan jin lainnya ketika itu dipenuhi dengan kerosakan dan kemaksiatan, akhirnya Allah mengirim nabi dan rasul ( dari golongan jin juga ). Namun mereka bagaimanapun membunuh nabi-nabi mereka. Begitu biadapnya mereka hingga akhirnya Allah pun mengutuskan pasukan tenteranya dari langit yang dipimpin oleh Azazil dan para malaikat. Allah melantiknya menjadi panglima perang untuk menghancurkan seluruh golongan jin yang ada di muka bumi. Bagaimanapun ada diantaranya yang sempat bersembunyi di dasar laut, di dalam gua dan di tengah hutan. Allah memerintahkan untuk membiarkan mereka.

Sekembalinya ke langit Allah memerintahkan untuk mengumpul semua malaikat termasuk Azazil. Allah telah menyampaikan maksud untuk mencipta seorang Khalifah (pemimpin) di muka bumi menggantikan golongan jin.

Mendengar apa yang Allah maksudkan, Azazil yang sudah menunaikan tugasnya untuk menghancurkan seluruh jin di atas muka bumi ini menjadi gelisah kerana merasa bangsanya sendiri sudah dihabisi malah Allah pula hendak mencipta makhluk lain untuk tinggal di bumi. Azazil merasa ketidakadilan dengan keputusan Allah ini. Lalu Azazil menghasut para malaikat untuk mempertikaikan keputusan Allah ini. Sekalian malaikat kemudiannya menyatakan bahawa,

” Ya Allah , mengapa engkau hendak menjadikan khalifah dimuka buminya hanya akan membuat kerosakan dan menumpahkan darah dibumi, padahal kami sentiasa bertasbih dengan memuji Engkau “

Surah Al-Baqarah : 30

Allah menjawab kepada para malaikat,

“Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui.”

Surah Al-Baqarah : 30

Lalu Allah pun mencipta Nabi Adam as yang terbuat dari tanah liat dengan sekali kata ‘kun fayakun’ ( jadilah maka jadilah ia ). Allah pun mengajarkan Nabi Adam nama-nama segala hal yang ada di alam semesta ini dan setelah mengajarkan nama-nama itu Allah pun membawa Nabi Adam kepada para malaikat dan menyeru para malaikat untuk menyebutkan nama-nama yang ada di alam semesta ini. Para malaikat pun menjawab:

“Maha suci Engkau (Ya Allah)! Kami tidak mempunyai pengetahuan selain dari apa yang Engkau ajarkan kepada kami; sesungguhnya Engkau jualah yang Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana”.

Surah al-Baqarah : 32

Lalu Allah memerintahkan Nabi Adam untuk mengajarkan nama-nama tersebut kepada para malaikat termasuk Azazil sesudah Nabi Adam as mengajarkan nama-nama itu. Allah pun berfirman:

Dia (Allah) berfirman, “Wahai Adam! Beritahukanlah kepada mereka nama-nama itu!” Setelah dia (Adam) menyebutkan nama-namanya, Dia berfirman, “Bukankah telah Aku katakan kepadamu, bahwa Aku mengetahui rahasia langit dan bumi, dan Aku mengetahui apa yang kamu nyatakan dan apa yang kamu sembunyikan?”

Surah al-Baqarah : 33

Para malaikat pun mendengar apa yang dikatakan Allah. Begitu juga dengan Azazil yang merasa semakin rendah dengan Nabi Adam yang lebih pintar daripadanya padahal Azazil merupakan imam kepada seluruh malaikat ketika itu.

Sumber: medianmalaysia.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*