KESIHATANSering Mengalami Sakit Pinggang, Sakit Leher dan Otot. Boleh Amalkan 3 Cara Mudah Ini. InsyaAllah

KESIHATANSering Mengalami Sakit Pinggang, Sakit Leher dan Otot. Boleh Amalkan 3 Cara Mudah Ini. InsyaAllah

Sering Mengalami Sakit Pinggang, Sakit Leher dan Otot. Boleh Amalkan 3 Cara Mudah Ini. InsyaAllah Berkesan
Siapa di sini seringkali sakit pinggang dan lehernya sering tegang saat kerja? Mungkin sukar berdiri selepas duduk dalam tempoh yang lama? Seharian melakukan kerja yang berat sudah pastinya menyebabkan seluruh badan sakit dan lenguh. Bukan hanya itu, orang yang bekerja di pejabat juga tidak terlepas dari masalah itu.

Lalu bagaiman kita boleh meredakan kesakitan itu? Di sini dikongsikan cara-cara yang boleh dilakukan untuk menyelesaikan masalah tersebut. 3 cara berikut ini jika dilatih secara teratur dapat menyingkirkan sakit penyakit yang tidak perlu. Cara ini dapat juga melatih otot tubuh bahagian atasmu hingga tidak mudah sakit lagi.

1) Regangan Otot Dada

Cari sudut dinding di berdekatan anda seperti yang kelihatan di gambar, tekan tapak tangan anda di dinding dan tolak tubuh anda ke depan. Campurkan dengan gerakan putaran pinggang. Di luar itu tambahkan juga dengan pernafasan yang dalam dan lambat hingga otot dada dirangsang untuk bergerak. Latihan ini dapat dilakukan selama 30 saat diakhiri dengan rehat sebentar, dan lakukan latihan ini berulang sebanyak 3 kali.

2) Teknik Renggangan Dengan Bola Tenis

Teknik renggangan ini memerlukan 1 benda tambahan iaitu sebuah bola tenis. Latihan ini dapat membantu otot dada yang mungkin kaku kerana duduk terlalu lama memperoleh sifat elastiknya kembali. Latihan ini dimulkan dengan memegang bola tenis dengan kedua tangan dan gerakkan di bahagian dada secara perlahan-lahan. Setelah melakukan gerakan ini selama 1 minit, berehatlah selama 5-10 saat dan lakukan latihan ini berulang sepanjang 3 kali.

3) Renggangan Dengan Belon Untuk Punggung Bahagian Atas

Belon seperti yang pada gambar dapat membantu kita melakukan renggangan di bahagian punggung. Posisikan belon di punggung bahagian atas, letakkan kedua tangan di bahagian kepala dan jangan biarkan tangan sampai ke lantai, pertahankan posisi itu dan gerakkan badan ke atas dan ke bawah. Bila di bahagian tertentu ada rasa sakit yang dirasakan, berhentilah sebentar di bahagian itu. Setelah bergerak selama 10-15 saat, rehat sebentar dan lakukan kembali berulang selama beberapa kali.

Dalam beberapa latihan yang pertama, gerakan-gerakan ini mungkin dapat menyebabkan sedikit rasa sakit pada sisi tertentu. Namun janganlah cemas kerana seiring dengan latihan yang semakin kerap, rasa sakit itu bakal beransur-ansur hilang dan anda akan merasa jauh lebih relaks.

Demikianlah cara-cara yang boleh dilakukan untuk melegakan kesakitan dan lenguh-lenguh badan. Semoga perkongsian ini memberikan manfaat kepada sidang pembaca sekalian.

sumber: karteldakwah via kalamindah.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*