Bilamana NASA berbicara tentang Matahari Terbit dari arah Barat

Bilamana NASA berbicara tentang Matahari Terbit dari arah Barat

Seperti yang diketahui umum, matahari di Bumi selalu muncul dari timur. Tetapi mungkinkah sebaliknya?

Satu catatan di laman Facebook baru-baru ini mengejutkan orang ramai. Sebabnya ialah bahawa pos itu memuat berita bahawa matahari melakukan kegiatan yang tidak biasa, naik dari barat dan menjadikan Bumi dekat dengan kia mat.

Catatan itu ditulis dalam bahasa Thai dan juga muncul dalam bahasa Inggeris. Matahari, yang biasanya muncul dari timur, melakukan sebaliknya kerana Bumi berputar ke arah yang berlawanan.

Dilaporkan ini berlaku kerana Bumi mengalami pembalikan magnet. Bahkan untuk menyokong maklumat tersebut, dilaporkan agensi angkasa dari Amerika Syarikat (AS), NASA juga mendakwa perkara yang sama.

“Bumi akan berputar ke arah yang berlawanan menyebabkan Matahari muncul dari sisi barat. Para penyelidik percaya bahawa kita bergerak ke arah pembalikan medan magnet yang akan menandakan akhir umat manusia dan menjelang akhir dunia,” kata klaim itu.

Tetapi NASA menolak kandungan muat naik tersebut. Bettina Inclan, Pentadbir Bersekutu NASA untuk Komunikasi, mengatakan bahawa pihaknya atau organisasi lain tidak pernah membuat tuntutan itu.

“Baik NASA atau organisasi saintifik lain meramalkan Matahari akan terbit dari barat,” jelasnya.

Mengenai pembalikan magnet, dia menyebut fenomena itu nyata dan telah terjadi. Para saintis juga mengkaji fenomena tersebut.

Tetapi menurutnya, pembalikan magnet menjadikan Bumi berputar ke arah yang berlawanan adalah salah.

“Pembalikan medan magnet memang merupakan fenomena sebenar yang telah berlaku beberapa kali pada masa lalu dan para saintis di seluruh dunia mempelajarinya, tetapi pernyataan bahawa ini menyebabkan Bumi berputar ke arah yang bertentangan menyebabkan Matahari terbit dari barat adalah palsu, “kata Inclan.

Fenomena matahari terbit di barat memang nyata. Ini berlaku di planet Venus dan disebabkan oleh planet berputar pada paksinya ke belakang.

VIDEO

Venus memerlukan masa yang lama untuk berputar iaitu 243 hari Bumi. Sementara Venus memerlukan 225 hari Bumi untuk mengelilingi Matahari, yang bermaksud satu hari di planet ini sedikit lebih lama daripada setahun.

Perbezaan ketara antara panjang hari dan tahun ini juga memberi kesan terhadap penampilan Matahari. Di Venus, matahari terbit setiap 117 hari Bumi, yang bermaksud hanya dua kali setahun.

Artikel Asal CNBC indonesia

kami  tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

sumber: newspush24.com

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*