Akibat Suka Mengump4t, Kain K4fan Jen4zah Tidak Cukup Untuk Menutup M4yat

Dalam kehidupan ini, kita sering kali diingatkan akan dosa orang-orang yang mengum pat dan suka membawa cerita buruk orang lain. Namun mungkin tiada kejadian yang boleh dijadikan pengajaran untuk semua, maka hal tersebut seakan tidak diendahkan.

Terdapat sebuah kisah yang mana diceritakan tentang seorang wanita yang ketika hayatnya gemar mengum pat dan menjaja cerita orang lain. Ketika nya wanya sudah tiada, wanita tersebut menghadapi kesukaran ketika proses mengka fankannya.

Marina (bukan nama sebenar) ketika masih hidup memang terkenal dengan sikap suka mengum pat dan bercerita tentang keburukan orang lain. Ada sahaja cerita baru di kampungnya, dialah orang pertama yang akan tahu. Setelah itu akan dijaja pula cerita tersebut ke seluruh pelosok kampung. Begitulah Marina bukan dikenali kerana kebaikkannya, tapi disebabkan sikap yang buruk.

Benarlah ajal maut itu di tangan Allah Yang Maha Esa, suatu hari Marina dikhabarkan telah meninggal dunia. Kecohlah satu kampung tentang kema tian Marina itu. Jena zah Marina diuruskan oleh kaum keluarga dan juga orang-orang kampung. Ketika urusan tersebut, pelbagai kejadian berlaku yang boleh dijadikan pengajaran kepada orang ramai.

Kain ka pan tak cukup

Ketika jena zah dimandikan, najis yang keluar dari badan Marina bagaikan tiada penghujung. Memandikan jena zah yang pada kebiasaan mengambil masa antara satu jam setengah menjadi panjang hampir tiga jam baru semuanya selesai. Setelah itu ketika hendak dika fankan, kain pula tidak cukup untuk menga fankan jena zah Marina.

Menurut bilal yang sudah 17 tahun dipertanggungjawabkan dan mengurus jena zah, panjang kain yang sama dibeli seperti sebelumnya. Tapi tidak tahu mengapa kain kafan yang dibeli untuk membaluti jena zah Marina tidak mencukupi walhal jena zah tidaklah sebesar mana dan mempunyai bentuk badan yang kecil.

Mungkin inilah yang dikatakan habuan Dan bahagian masing-masing. Entah apa amalan arwah semasa hayatnya hanya Tuhan sahaja yang mengetahui. Semoga Tuhan mengampunkan segala dosanya dan mencucuri rahmat di atas rohnya. Untuk menambah kain putih yang lain semuanya telah dipakai, tiada lagi saki-bakinya. Mahu tak mahu m4yat arwah dikapankan juga menggunakan apa yang Ada.

Maha Suci Allah, kali ini bahagian tengahnya pula ternganga seperti membungkus nasi lemak. Puas ditarik untuk cuba menutup bahagian yang ternganga tetapi gagal. Untuk mengatasi masalah itu, pihak yang terbabit terpaksa menggunakan kapas untuk menutup bahagian yang ternganga sebelum mengikatnya kemas-kemas

Kejadian aneh tidak terhenti begitu sahaja, apa yang berlaku benar-benar memberi keinsafan kepada sesiapa sahaja yang hadir. Ketika jena zah diturunkan, liang lahad yang disediakan didapati tidak cukup panjang hingga menyebabkan bahagian kaki jena zah membengkok. Akibatnya, jena zah terpaksa ditarik naik dan liang lahad digali semula.

Bila kub0r siap di gali, jena zah diturunkan untuk kali kedua. Allah Maha Besar, liang lahad masih sempit walaupun telah digali melebihi enam kaki. Setiap yang hadir bertambah hairan dengan kejadian sebegitu. Lalu jena zah dinaikkan semula dan untuk kesekian kalinya liang lahad ditebuk untuk kali ketiga. Bila selesai kerja-kerja menggali, jena zah diturunkan. Syukur cubaan kali ketiga berjaya dan jena zah akhirnya selamat dikebumikan.

Menurut cerita orang kampung, arwah dikatakan mempunyai perangai yang kurang digemari. Mengump4t, menjaja cerita dan mengata orang bagaikan sebati dengan kehidupan arwah. Semoga apa yang berlaku menjadi pengajaran dan memberi pedoman dan iktibar untuk kita yang masih hidup. Hindarkan perkara-perkara mungkar yang disebut oleh Allah dalam menuju ke negara Abadi. Untuk kesejahteraan kehidupan kini, di akhir zaman ini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*