Kisah Kem4tian Yang Misteri Si Lenggang Di Sungai Perak

Kisah Kematian Si Lenggang Yang Misteri di Sungai Perak

Pada suatu petang dalam tahun 1892, seorang lelaki Melayu bernama Leggang yang mencari rezeki menjaja dengan perahu di sungai Perak telah meningg4lkan kawasan Bota.

Lenggang meningg4lkan Bota bersama-sama dengan semua barangan dagangan serta wang yang pernah dijaga oleh sepupunya yang merupakan anak penghulu di kawasan Bota.

Dikatakan, Lenggang mulakan perjalanan sendirian dengan perahunya meningg4lkan Bota dan pada keesokan harinya, may4t Lenggang ditemui dengan terbaring dalam perahunya.

Lokasi perahu di mana may4t Lenggang ditemui adalah selepas melewati kawasan kampung Pulau Tiga dan keadaan may4t Lenggang dihurung dengan banyak nyamuk penghisap darah.

Menurut ketua kampung yang melihat keadaan may4t Lenggang, ia langsung tidak ada apa-apa perkara yang mencurigakan kerana tidak ada sebarang tanda-tanda keganasan pada badan may4t Lenggang.

Dalam perahu Lenggang juga di penuhi dengan barangan dagangan serta sejumlah wang yang nampak tidak terusik dan kemudian, jenaz4h Lenggang telah dikebumikan dengan sebaiknya.

Hal kem4tian Lenggang dilaporkan dan siasatan telah dijalankan namun tidak ada apa-apa kesudahan. Namun beberapa bulan selepas kejadian, ahli keluarga Lenggang telah muncul di Teluk Anson.

Bota sekitar tahun 1874

Ahli keluarga Lenggang mendakwa bahawa mereka punyai alasan yang baik untuk mempercayai bahawa si Lenggang telah dibun0h dalam satu konspirasi yang telah dirancang.

Ahli keluarga Lenggang percaya bahawa mangs4 telah dibun0h di Lambor iaitu lokasinya terletak beberapa batu di bawah Bota dan sebelum sampai ke lokasi may4tnya dijumpai di Pulau Tiga.

Setelah menerima dakwaan dan maklumat daripada keluarga Lenggang, pihak berkuasa segera ke lokasi kejadian dan menangkap beberapa orang yang didakwa terlibat dan mengetahui hal tersebut. Kemudian, semua yang ditangkap dibawa ke Teluk Anson.

Apabila tiba di Teluk Anson, mereka yang ditangkap ini menyatakan bahawa mereka akan memberikan maklumat yang diperlukan sekiranya mereka akan dibebaskan. Hal ini kerana mereka telah berjanji untuk menutup mulut selagi tidak menderita.

Keterangan mereka yang ditangkap diambil kira sebagai penerangan saksi untuk kes kem4tian Lenggang yang dianggap penuh misteri. Perincian penerangan saksi adalah seperti di bawah.

Sewaktu perahu Lenggang tiba di Lambor, hari sudah hendak malam. Jadi Lenggang telah berhenti dan mengikat perahunya di tiang (sekitar 20 kaki dari tebing sungai) untuk siap sedia bermalam di sana.

Tidak lama kemudian, seorang lelaki Melayu bernama Ngah Prang bersama tiga sekawan tiba di kawasan tebing sungai dan bertanya kepada saksi yang ditangkap jika ternampak mana-mana perahu penjaja yang ada di sekitar sana.

Ngah Prang pada waktu itu menyatakan tujuannya untuk merompak perahu penjaja dan secara tidak langsung bertujuan hendak menakut-nakutkan saksi yang ada di situ supaya dapat maklumat berkenaan dengan lokasi mana-mana penjaja yang ada di kawasan sekitar.

Lebih kurang jam 8 malam, beberapa orang di darat terdengar teriak orang meminta tolong dan minta jangan dibun0h dari sungai. Lebih kurang 5 ke 6 orang lelaki keluar berlari dari rumah untuk ke tebing untuk melihat apa yang terjadi.

Saksi menyatakan bahawa Ngah Prang bersama dua lelaki lain berada di dalam perahu Lenggang. Si Lenggang terbaring sambil dipegang kedua tangan kakinya dan dicekik sehingga m4ti.

Mereka yang berada di tebing pada waktu itu terdengar bunyi ketukan dalam perahu seolah-olah kaki menendang atau tangan memukul dengan pantas dan kemudian suasana sunyi menandakan Lenggang telah meningg4l dunia.

Selepas keadaan sunyi sepi, saksi yang berada di tebing sungai mula tertanya-tanya dan memanggil orang-orang yang ada di dalam perahu Lenggang yang hampir 20 kaki jauhnya.

Namun tiada yang menyahut memberi sebarang jawapan dan pada malam yang diterangi cahaya bulan itu, saksi dapat melihat kelibat apa yang mereka sedang lakukan selepas suasana mula sunyi.

Suspek dilihat bergegas keluar dari perahu Lenggang dan kemudian melepaskan tali perahunya yang ditambat pada tiang. Mereka kemudian berlalu pergi dengan perahu lain dan menghilang dari pandangan.

Pada waktu itu, si Lenggang sudah tidak bergerak dan sudah meningg4l dunia. Perahunya yang sudah tidak bertambat pun berlalu pergi dibawa mengikut arus sungai ke Hilir Perak.

Saksi-saksi tragedi ini kemudian hanya kembali ke rumah masing-masing dan tidak buat apa-apa. Mereka mungkin takut dan tidak mahu terlibat dengan perkara kes jenay4h yang baru berlaku di hadapan mereka sendiri.

Tragisnya, beberapa dari saksi dengan naifnya menyatakan bahawa mereka terdengar bahawa terdapat seorang penjaja yang ditemui m4ti dalam perahu pada keesokan harinya.

Pada hari berikutnya, salah seorang daripada saksi telah bertemu dengan salah seorang pembun0h lalu saksi bertanya kepada suspek tentang peristiwa yang berlaku pada malam itu.

Suspek hanya menjawab, mereka hanya merompak dan telah berlaku satu perkara di luar jangka sehingga menyebabkan Lenggang meningg4l dunia kerana dicekik oleh mereka.

Suspek juga dikatakan telah mengugut saksi sehari selepas kejadian tersebut supaya mereka menutup mulut jika tidak satu perkara yang buruk akan melanda mereka sekeluarga.

Tidak lama selepas pendedahan dibuat oleh saksi, pihak berkuasa terus jalankan operasi penangkapan untuk membawa penjenay4h ke muka pengadilan. Setelah tangkapan dibuat, banyak bahan bukti ditemui antaranya adalah harta benda barang dagangan, pakaian Lenggang dan wang curian.

Kisah Kematian Si Lenggang Yang Misteri di Sungai Perak

Penjenay4h telah dihukum gantung dan kisah jenay4h yang tragis ini telah direkodkan oleh Sir Frank Athelstane Swettenham dalam bukunya Malay Sketches kerana ingin memberi gambaran tentang keadaan perasaan serta keadaan orang-orang Melayu di kawasan kampung yang rata-rata daripada mereka adalah miskin dan jauh dari kawasan pentadbiran.

Sumber/Rujukan: Malay Sketches, Sir Frank Athelstane Swettenham (m/s 25) via orangperak.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*