Kenapa Orang Yang Bangun Sebelum Subuh Sentiasa Tenang Dan Berjaya..

Kini baru saya tahu, Kenapa orang yang bangun sebelum subuh sentiasa tenang dan berjaya

Rahsia Bangun Awal Pagi

Waktu subuh adalah waktu emas bagi kita. Di waktu itu terdapat banyak manfaat serta kebaikan yang boleh diperolehi,Umat islam juga amat digalakkan bangun sebelum waktu subuh untuk mengerjakan amalan seperti solat, zikir dan baca al-Quran.

Fadilatnya sangat besar. Amalan bangun sebelum merupakan amalan yang dilakukan kebanyakkan orang-orang berjaya. Tak percaya? Jom ikuti perkongsian daripada saudara Afnan Rosli ini.

“Dulu saya tak faham kenapa Allah suruh Solat Subuh. Waktu tu waktu orang tidur. Saya memang duk fikir soalan ni dari dulu lagi.

Then when I got into personal development, saya study orang-orang berjaya dan berpengaruh dalam dunia, saya dapati mereka semua ada satu persamaan. Orang yang bangun sebelum Subuh, mereka bagi impak besar pada dunia sekeliling dia.

Tak kira dia ja hat atau baik, pasti dia jenis orang yang bagi impak pada dunia sekeliling dia. Even Ad9lf Hitl3r yang ja hat tu pun bangun awal pagi.

Kenapa?

Orang yang berjaya bangun awal ni mereka adalah Over achievers.

Tapi tuan, saya pun bangun sebelum Subuh, bersiap-siap, sebelum subuh lagi saya dah drive pergi kerja.

No, thats a different kind of story. Saya tak cakap pasal yang bangun sebab terpaksa gi kerja awal, elak jam. Bangun pulak kalut-kalut bersiap. Itu dah Vibrates at desperation dah. Cerita lain.

Ini yang saya maksudkan ialah orang yang bangun awal jam 4am-5am kerana memang pilihan mereka. Mereka bangun, dan mereka ambil masa untuk duduk dengan diri mereka sendiri.

Ini 5 SEBAB ANDA KENA BANGUN AWAL PAGI:

MIND OVER MATTERS

Orang yang bangun awal, mereka berjaya mengawal minda mereka melawan segala alasan dan pengaruh luar. Minda kita seperti otot, lebih banyak kita latih, lebih kuat dia jadi.

Jadi, orang yang setiap hari bangun awal, dia sedang melatih untuk take charge dan mempunyai sepenuhnya kawalan terhadap minda mereka. You start to control your mind, you start to control your life.

MORE PRODUCTIVITY

Bila kita dah bangun 2, 3 jam awal dari orang lain, kita ada banyak masa untuk buat planning, buat Mental rehearsal, persiapkan mind, body and soul kita untuk hadapi hari yang penuh productivity nanti.

Orang-orang Sp4rtan ada satu pepatah “He who sweats more in Training, bleeds less in War.”

Meaning if you go out in battle well prepared, you will achieve more.

STRENGTHEN WILL POWER

Antara kunci Kejayaan dalam hidup ialah keazaman atau will p0wer. Orang yang mampu bangun awal pagi, mereka melatih diri mereka untuk mempunyai keazaman yang sangat tinggi.

Bukan senang tau nak tolak selimut waktu pagi ni. Sebab tu orang yang kuat ialah orang yang mampu bangun Subuh berjamaah!

Sebab tu Rasulullah SAW kata 2 rakaat sebelum Subuh lebih bernilai dari dunia dan seisi nya. The fact that kita mampu bangun sebelum subuh setiap hari menandakan kita mempunyai very high will p0wer.

START WITH VICTORY

Bila kita bangun sebelum Subuh sebenarnya kita sedang mulakan hari dengan kej4yaan Besar! Sepanjang hari kita mengalami internal bat tle dengan diri kita sendiri.

Menang di waktu awal pagi akan bawa kita pada kem3nangan demi kem3nangan sepanjang hari.

PEACEFUL

Waktu sebelum subuh adalah waktu yang paling tenang, paling tidak ada distrac tions. So, waktu tu lah kita nak practice untuk jadi orang yang sentiasa bertenang.

Robin Sharma kata, “Achieve more while the world is still sleeping.”

Orang lain tengah tidur, kita dah capai macam-macam.

So, kalau anda nak hidup anda improves, nak jadi Top Performers, nak jadi Over Achievers, nak jadi Best of the Best. Start bangun awal mulai hari ini!

Trust me, cuma ubah waktu anda bangun pagi, caara anda bangun pagi, anda akan jadi orang yang sangat powerful dan berpengaruh. Percaya tak? Kena percaya!

“The body Achieves what the mind believes”

Selamat memulakan pagi anda dengan KEKUATAN!,” kongsinya.

Akhir Kata, Semoga kita sentiasa istiqomah bangun sebelum subuh dan sentiasa menunaikan kewajiban kita sebagai seorang musl1m, kerana orang yang paling berj4ya dan paling k4ya di dun1a dan akh1rat adalah orang yang solat sunat sebelum fajar sekaligus solat subuh, InshaAllah..

Sumber: mymediamya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*