Terg4mak Nye Suami Biarkan Macam Tu Je “Ibu Tunggal 3 Anak Tinggal Dalam Reban Ayam Selepas Bercer4i”

Terg4mak Nye Suami Biarkan Macam Tu Je “Ibu Tunggal 3 Anak Tinggal Dalam Reban Ayam Selepas Bercer4i”

Ibu tunggal tiga anak tinggal dalam reban ayam selepas bercera1

Seorang ibu tunggal bersama dengan tiga anaknya yang mengalam1 kesemp1tan hidup terpksa tinggal di reban ayam sejak beberapa bulan lalu di Kampung Panggong Tiga Daerah, Bukit Abal, di sini.

Rabiatul Adawiyah Ayub, 32, berkata, kehidupannya berubah selepas bercer4i dengan suaminya tahun lalu dan lelaki itu tidak mampu menampung keperluan anak-anaknya selepas mengalam1 keced3raan p4rah susvlan terlib4t dalam kem4langan.

Reban ayam itu yang terletak di sebelah rumah kecil ibunya sudah lama tidak digunakan, dibersihkan dan dijadikan sebagai tempat tinggal Rabiatul dan anak-anaknya.

Kehidupan merka juga tidak terurus terutamanya dalam soal makan-minum dan pemakaian di mana mereka hanya makan nasi sekali sehari untuk mengisi perut.

Bagi menyara anak-anaknya, Rabiatul menjaja kain secara kecil-kecilan dari rumah ke rumah di sekitar kawasan Bukit Abal.

“Memandangkan anak-anak masih kecil, sukar untuk saya bekerja. Buat masa ini saya jual kain yang dibekalkan oleh kakak. Selepas hantar anak sulung ke sekolah, saya akan mula menjaja kain atau kutip duit jualan kain.

Difahamkan, Rabiatul mempunyai seorang lagi anak yang diserahkan kepada kakaknya untuk dijaga, sebaik anak keempat itu dilahirkan awal tahun lalu. Rabiatul terpaks4 berbuat demikian walaupun hat1nya terasa berat, kerana dia tidak mampu. Dia redakan juga kerana anak itu dijaga oleh kakaknya sendiri.

Kisah hidup Rabiatul dan anak-anak sebelum ini viral di media sos1al. Sejak viral itu, ramai individu dan pihak yang datang menghulurkan sumbangan berbentuk wang tunai, barangan keperluan dan makanan, malah bahan untuk membina rumah juga dihantar ke tempatnya.

Rabiatul berterima kasih dengan keprihatinan masyarakat yang sudi membantu keluarganya itu.

Kepada mereka yang mahu membantu, boleh menghubungi keluarga ini di talian 017-9689519.

Sumber: 24 News via online.diariviral.com

Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*