Wira Yang Tak Didendang, Antara 8 Perkara Yang Ayah Rahsi4kan

WIRA YANG TAK DIDENDANG , ANTARA 8 PERKARA Y4NG AYAH RAHSIAK4N

“Ayah ni, semua tak b0leh. Dia ingat aku budak kecil lagi ke. Susahnya nak faham ayah ni….”. Pernahkah satu ketika kita terfikir begitu? Sebagai anak, mungkin ada yang cepat terasa hati dengan ayah kerana secara semula jadinya mereka adalah se0rang yang tegas, lebih banyak berdiam, d4n jarang memujuk.

Namun, itu tidak bermakna mereka tidak peduli, jauh sekali tidak mempunyai perasaan sayang terhadap kita. Sebagai ketua keluarga, terlalu banyak pengorbanan mereka yang mungkin kita tidak sedari selama ini, termasuklah perasaannya.

8 PERKARA SEORANG AYAH TAK AKAN PERNAH BAGITAHU KITA

Berikut adalah beberapa perkara yang tak pernah ayah beritahu kita, walaupun mereka d4lam keadaan susah sekalipun.

1.AYAH TAK CUKUP DUIT

Setiap bulan, mereka ak4n memikirkan keperluan rumah, keperluan dapur, anak-anak, isteri, dan akhir sekali barulah keperluan mereka. Kita mungkin tak tahu, dalam poket ayah cuma ada RM10 sewaktu kita telefon minta wang semasa di universiti.

Bila awal bulan, memang ser0nok dapat gaji. Tapi bila ditolak-tolak kesemuanya, semua harapan untuk membeli apa saja kemahuan mereka terpaksa ditunda lagi. Hinggalah mereka melupakan terus hasrat tersebut sampai ke hari ini.

2.AYAH MAHU DEKAT DENGAN KITA

Ayah mungkin nampak kek0k apabila berbual dengan kita. Tapi sebenarnya mereka mahu hadir dalam hati kita. Kalau b0leh, mereka mahu menghentikan masa supaya mereka dapat sentiasa ada dengan anak-anak dan melihat semua seperti apa yang dilihat 0leh mata ibu – langkah pertama kita, perkataan pertama kita, dan berkongsi detik gembira dengan kita.

3.AYAH DAH CUBA SEHABIS BAIK UNTUK KELUARGA
Kita mungkin t4k perasan, ayah buat ‘0vertime’ sebab mahu cukupkan belanja rumah atau beli barang yang kita asyik sebutkan. Walaupun mereka sibuk bekerja, percayalah dalam h4ti mereka kerja tersebut adalah diniatkan untuk mencukupkan keperluan keluarga, termasuklah kita.

Tapi sebagai manusia, ayah juga pernah tersalah langkah. Mungkin ia menyebabkan kita berdendam, terutamanya kalau ada janji mereka yang tidak ditepati. Entah kenapa, kita rasa ayah t4k b0leh buat silap. Sedangkan, mereka dah cuba sedaya-upaya, tapi segala ketentuan bukanlah di tangan mereka. Kalau kita sedih, apatah lagi mereka.

4.AYAH PENAT

Ayah penat. Kadang-kadang ayah sibuk ambil d4n hantar anak ke sek0lah sampai lupa makan tengahari. Ayah jamah saja apa y4ng sempat. Masalah ayah, kita tak jarang tanya. Sebab kalau tanya pun, mesti ayah kata tak ada. Lama-lama, kita pun lupa nak tanya lagi.

Bagaimana ayah dapat lakukan rutin ini setiap hari, itu rahsia dia. Dengan kudrat itulah ayah membesarkan kita hingga hari ini. Ya, h4ri ini. Walaupun kita d4h kahwin d4n berkeluarga, ayah masih tanya sama ada kita cukup makan pakai.

5.AYAH MAHU KITA JADI LEBIH BAIK BERBANDING DIRINYA

Bila d4h dewasa dan bekerja, baru kita tahu tekanan itu datang dari mana. Tapi seingat kita, ayah selalu nampak tenang dan ayah tak pernah mengeluh. Ayah hebat.Tapi, dia tak mahu kita jadi seperti mereka. Dia mahu kita jadi lebih baik berbanding dirinya.

6.AYAH MAHU KITA BOLEH HIDUP TANPANYA SUATU HARI NANTI

Apa yang ayah larang selama ini ada sebabnya yang tersendiri. Apa yang ayah suruh buat pun samalah juga. Pokok pangkalnya, dia mahu kita b0leh berdikari. Mereka tahu kita perlu hidup tanpa mereka satu hari nanti.

Jadi, diharapkan ilmu d4n didikan yang diberikan kepada kita dapat menjadikan kita berfikir. Mungkin kita tak faham pada waktu itu, tapi kita akan faham nanti. Apa yang kita nak kata, katalah. Ayah tak risau tanggapan kita walaupun ada masanya dia berkecil hati.

Sebenarnya, bukan dia tak peduli perasaan kita. Tapi ayah berpandangan jauh d4n cuba menunaikan tanggungjawab mereka sebaik mungkin.

7.AYAH TAK MENYESAL KORBANKAN SEMUANYA UNTUK KITA

Apabila ayah semakin tua, ayah lega teng0k anak-anak berjaya. Tapi sebenarnya, yang kurang menyerlah pun, ayah sayang juga. Tak ada lebih, tak ada kurang. Kita saja yang menuduh ayah y4ng bukan-bukan.

Apa pun, ayah tak jemu mend0akan kita setiap hari untuk menampung kekurangan mereka terhadap kita. Ayah t4k pernah menyesal berk0rban untuk kita walaupun ada masanya kita tidak menjadi seperti apa yang mereka harapkan.

8.AYAH SAYANGKAN KITA

Tiada kata y4ng dapat menerangkan bagaimana ayah menyayangi kita. Mereka tak pandai menyusun ayat, mereka tak pandai meyakinkan kita melalui kata-kata. Hanya Tuhan yang mampu menilai semua peng0rbanan ayah terhadap kita.

ITULAH PENGORBANAN SEORANG AYAH!

8 Perkara Ayah Tak Pernah Kongsi Dengan Kita. Setelah Bergelar Ibu Ayah,  Barulah Kita Tahu Sebabnya. | Gempak

Kadang-kadang kita memang tak nampak semua perkara ini hinggalah kita dewasa.Begitu banyak beban d4n peng0rbanan ayah tidak mungkin terucap dengan kata-kata kerana cintanya terhadap kita. Jadi, hargailah ayah kita walau apa pun sejarah kita dengan mereka.

Sumber Sirap Limau via nasihatmedia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*