Ar4k Jen4ma Tim4h H!na Agama Islam, UMMAH Des4k Jen4ma Ar4k Tim4h Dit4rik B4lik

Ar4k Jen4ma Tim4h H!na Agama Islam, UMMAH Des4k Jen4ma Ar4k Tim4h Dit4rik B4lik

KUALA LUMPUR: Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) memandang s3rius ar4k dengan label seorang individu lelaki berjenama ‘Tim4h’ yang sinonim dengan nama Melayu-Islam yang mengundang rasa kur4ng s3lesa dan kontr0versi dalam kalangan umat Islam di negara ini, baru-baru ini.

Pengerusinya, Mohd Zai Mustafa berkata, sewajarnya penjen4maan sesuatu produk yang diluluskan oleh pihak berkuasa mengambil kira s3nsit!viti sesuatu k4um dan ag4ma di negara ini.

Menurutnya, nama Tim4h adalah sinon!m dengan nama orang Islam Melayu di negara ini sedangkan ar4k pula adalah m!numan yang dih4ramkan oleh Islam.

Beliau berkata, pert3nt4ngan nama ar4k itu dengan hu kum Islam adalah sangat meng3lirukan dan mengh!na Islam dan Melayu. “Ini seolah-olah mahu memesrakan jen4ma ar4k dengan umat Islam dan Melayu,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Justeru, kata beliau UMMAH dengan tegasnya memb4ntah penggunaan nama Melayu dan Islam kepada jenama ar4k dan perbu4tan itu menghin4 Mel4yu dan Islam.

Tambahnya, UMMAH berharap kelulusan jen4ma Tim4h yang diberikan oleh pihak berkuasa, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dit4rik b4lik dan harus mengambil tanggunjawab di atas perkara yang berlaku itu.

“Adalah amat mem4lukan neg4ra dan pih4k yang meluluskan ar4k berjen4ma Tim4h ini terdiri daripada orang Islam dan keraj4an Mel4yu Islam,” ujarnya lagi.

Beliau menyeru semua pihak sama ada kerajaan, NGO dan rakyat harus sens!tif dengan ar4k kerana ia menjej4skan kesih4tan dan meningk4tkan gej4la s0sial yang bu ruk kepada masyarakat di negara ini.

Sumber:harakahdaily

Apa kata anda?Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*