[Video] Subahanallah-Fosil Ul4r Berkaki Empat Ratusan Tahun Ditemui Sepertimana Dalam Kisah Adam dan Hawa.

[Video] Subahanallah-Fosil Ul4r Berkaki Empat Ratusan Tahun Ditemui Sepertimana Dalam Kisah Adam dan Hawa.

Sekumpulan saintis antarabangsa buat pertama kalinya berjaya menemui satu fosil ular berkaki empat di Brazil yang dianggarkan berusia kira-kira 113 juta tahun. Media Britain pada Jumaat melaporkan penemuan terbaharu mengenai spesis ular purba ini dipercayai merupakan lelulur nenek moyang kepada generasi ular zaman moden.

Menurut kajian yang diketuai para saintis dari Britain dan Jerman, spesis dikenali sebagai Tetrapodophis amplectus ini hidup ketika awal zaman batu kapur iaitu kira-kira 100 hingga 146 juta tahun lalu. Spesis ini dikatakan mempunyai banyak persamaan ciri ular klasik seperti hidung pendek, tempurung kepala dan badan yang panjang, bersisik, gigi bertaring dan rahang mudah lentur untuk menelan m4ngsa besar.

Ditemukan, Fosil Ular 'Aneh' Berkaki 4 Berusia 113 Juta Tahun - Global Liputan6.com

Ditemukan, Fosil Ular ‘Aneh’ Berkaki 4 Berusia 113 Juta Tahun – Global Liputan6.com

Difahamkan, spesis ular berkaki empat ini tidak pula menggunakan kakinya itu untuk bergerak, sebaliknya hanya untuk memegang m4ngsanya daripada cuba melepaskan diri. Selain itu, kaki daripada fosil ini juga menunjukkan ia lebih sesuai untuk tujuan mengorek lubang di tanah dan bukannya berenang di kawasan berair.

GAMBARAN ILUSTRASI

Oleh itu, para saintis percaya bahawa sejarah asal-usul ular tersebut berasal dari daratan dan bukan daripada moyang leluhur mana-mana hidupan marin. Sebelum ini, beberapa fosil ular berkaki belakang turut dilaporkan pernah ditemui dan bukti itu kini dipamerkan kepada awam di muzium sejarah semula jadi di London.

Ketika Allah memerintahkan kepada Adam dan Hawa untuk tinggal di surga dan melarang keduanya memakan buah khuldi, ibl!s memiliki kesempatan untuk mengg0da Adam dan Hawa, namun, ketika akan memasuki surga, ibl!s dihalangi oleh malaikat.

Dengan tipu musl!hatnya, ibl!s kemudian mendatangi seekor ul4r, yang waktu itu ia adalah hewan yang mempunyai empat kaki seperti unta, dan ia adalah hewan yang paling bagus bentuknya. Setelah berbasa-basi, ibl!s lalu masuk ke mulut ular dan ular itu pun masuk ke surga sehingga ibl!s lolos dari pengawasan malaikat.(Tafsir At-Thabari)

video

Sumber : exposurejournal via newspush24.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*