Lelaki ‘taklik’ isteri oleh kerana cucuk vaksin, Si Isteri bingung dan mengajukan persoalan tersebut kepada peguam syarie, Ini yang terjadi.

Lelaki ‘taklik’ isteri oleh kerana cucuk vaksin, Si Isteri bingung dan mengajukan persoalan tersebut kepada peguam syarie, Ini yang terjadi.

Tindakan seorang lelaki yang ‘menghukvm’ jatuh talak kepada isterinya sekiranya wanita itu mengambil vaksin adalah bercanggah dengan hukvm agama dan juga ketet4pan yang telah dikeluarkan oleh kerajaan.

Ini kerana sebelum ini, Mesyuarat Khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam yang bersidang pada 3 Disember tahun lalu mengambil ketet4pan bahawa hukvm penggunaan V4ksin C0vid-19 adalah harus dan ia wajib.

Memetik laporan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri sebelum ini juga memaklumkan penggunaan vaksin bagi melindungi manusia daripada dijangk1ti penyak1t berbahaya bukanlah perkara asing dalam perspektif syarak.

Sehubungan itu, Zulkifli menyeru kepada keseluruhan rakyat Malaysia terutama umat Islam agar patuh dan memberi kepercayaan sepenuhnya kepada kerajaan dalam menangani penularan pandemik Covid-19 menerusi penggunaan vaksin.

Terdahulu, seorang peguam syarie di laman Twitter berkongsikan kisah mengenai seorang isteri yang telah mengambil dos pertama vaksin Covid-19 secara ‘senyap-senyap’.

Menurut peguam dikenali sebagai @wafda_k, suami wanita itu tidak mahu mengambil vaksin berkenaan dan kebetulan mereka merupakan pasangan jarak jauh.

“Si isteri dalam dilema apabila ketika berborak dengan suaminya mengenai vaksin, si suami berkata jangan ambil v4ksin.

“Suaminya pula berkata, jika wanita itu mengambil vaksin, maka jatuh talak kepada isterinya itu,” katanya yang membuatkan si isteri bingung dan mengajukan persoalan tersebut kepada peguam syarie.

Namun kata peguam itu, hanya Hakim Syarie sahaja yang boleh sabitkan sama ada jatuh talak ataupun tidak.

Susulan perk0ngsian itu, rata-rata pengguna Twitter mengecam tindakan lelaki antivaksin itu yang ‘menjatuhkan’ hukuman yang diangg4p paling kejam kepada isterinya.

“Punya tak percaya vaksin, sanggup cakap macam tu, ingat kahwin ni main masak-masak ke?,” ciap @notyam_

Turut meningg4lkan komen adalah seorang lagi pengguna dikenali sebagai @iszrynn98.

“Bila orang lelaki jenis ada masalah otak gun4kan kuasa veto seolah akulah raja, aku suami, ringan sangat mulut lepastu gila talak.

“Jangan sampai menyesal sampai mental macam bekas suami aku sud4h la, sampai aku pergi ku bur pun dia ikut, setiap geri dia ‘follow’,” ciapnya.

Sumber-K! ONLINE via newpush24.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*